Рейтинг Користувача: / 9
НайгіршеНайкраще 

Науково-методична робота - Географія

Підготував  Бобровський  М. В.

 

 

ХАРЧОВА  ПРОМИСЛОВІСТЬ  УКРАЇНИ

  1. Значення  галузі:
  • Забезпечує  економічну  незалежність  держави;
  • Зростає  експортне  значення  у  зв’язку  з  глобальною  продовольчою  проблемою.

 

  1. Рівень  розвитку:
  • Рівень  розвитку  високий, тому  що  Україна  є  світовою  сільськогосподарською  державою;
  • Одна  з  головних  експортних  галузей  країни.
  • Спостерігається  динамічний  розвиток  галузі;
  • Присутні  прямі  іноземні  інвестиції.

 

  1. Структура  та  географія  галузі.

3.1    Соляна  промисловість. Добувається  шахтним  способом. Головні  центри  знаходяться  в  Донецькій  області – Артемівськ  і  Слов’янськ. Закарпаття  втратило  свою  соляну  промисловість  через  карстові  процеси  та  безгосподарність.

3.2 М’ясна  промисловість. Розміщується  або  у  великих  містах (свіжі  м’ясні  вироби)  або  біля  господарств  тваринництва (м’ясні  консерви). Виробників  в  Україні  багато. Спостерігаються  кризові  явища  через  зменшення  поголів’я  великої  рогатої  худоби. Вітчизняні  ковбасники  змушені  імпортувати  м’ясо. Якість  виробів  не  дуже  висока.

3.3 Молочна  промисловість. Так  само, виробництво  свіжомолочних  виробів  зосереджено  у  великих  містах, а  молочних  консервів  у  районах  тваринництва. Переживає  кризові  явища  через  зменшення  поголів’я  молочного  стада. Вітчизняні  молочники  імпортують  сировину  у  вигляді  сухого  молока. В  молочній  промисловості  присутні  крупні  іноземні  інвестори – це  компанії  Вімм-Білль-Данн  та  Данон-Україна. Виробників  дуже  багато. Найбільші  з  них – Кременчук (Данон, ТМ  “Простоквашино”, “Растішка”), Київ (ТМ  Слов’яночка (Вімм-Білль-Данн), ТМ  Галактон  та  інші), Харків ( ТМ  “Веселий  молочник” (Вімм-Білль-Данн)), Львів (ТМ  “Галичина”), Одеса (ТМ  “Ласуня”)   та  інші. Виробництво  молочних  консервів  зосереджено  у  багатьох  містах, а традиційними  центрами  є  Куп"янськ Харківської  обл, Бахмач Чернігівської  обл, Сміла Черкаської  обл, Первомайськ Миколаївської  обл.

3.4 Цукрова  промисловість. Переживає  глибоку  кризу. Зменшується  кількість  цукрових  заводів. В  окремі  роки  Україна  імпортує  цукор-сирець. Розміщується  біля  плантацій  цукрового  буряка, тобто  у  невеликих  містах  і  навіть  селах, тому  що  буряк  при  зберіганні  втрачає  цукристість.

3.5 Борошномельно-круп’яна. Розміщується  в  багатьох  центрах, у  невеликих  містах. В  Київській  області  найкрупнішим  центром  є  Біла  Церква.

3.6 Олійно-жирова. Україна  є  найбільшим  експортером  олії  в  світі  і  забезпечує  від  40  до  60%  світового  ринку. Сировиною  для  виробництва  є  соняшник  та  інші  олійні  культури. Центрів  виробництва  і  торгових  марок  є  досить  багато. Серед  них  можна  назвати  Дніпропетровськ (ТМ  “Олейна”), Пологи Запорізької  області (ТМ  “Славія”), Каховка Херсонської  обл (ТМ  “Чумак”), Диканька Полтавської  обл, Київ (Маргариновий  завод), Торчин Волинської  обл (Компанія  Торчин-Нестле), Мелітополь (завод  Олком).

3.7 Маслосироробна. Якість  продукції  не  дуже  висока  через  дефіцит  сировини. З  цієї  ж  причини  ми  маємо  вищу  ціну  сиру, ніж  у  Європі.  Виробників  багато, причому  як  у  великих  містах, так  і  наближених  до  сировини. На  ринку  представлені  крупні  компанії. Наприклад, можна  назвати  корпорацію “Клуб  сиру”. Серед  центрів  можна  згадати  Канів (корпорація  “Клуб  сиру”), Шостка Сумської  обл, Тульчин Вінницької  обл, Пирятин Полтавської  обл, Житомир, Лубни Полтавської  обл  та  інші…

3.8 Плодоовочеконсервна. Галузь  добре  розвинена  в  Україні  через  наявність  різноманітної  сировини. Виробників  дуже  багато. Найбільші  з  них – Каховка (ТМ  “Чумак”), Торчин, Київ (ТМ  “Верес”), Кам’янець-Подільський, Ніжин Чернігівської  обл  та  інші…

3.9 Рибна. Рибна  галузь  в  Україні  переживає  кризові  явища. Особливо  це  стосується  ставкового  господарства  з  розведення  річкових  видів  риби. Найбільші  рибні  заводи  розміщені  на  Чорноморському  узбережжі, зокрема  у  Керчі. Невеликі  підприємства  залишились, які  займаються  ставковим  господарством. Тут  можна  назвати  Іванків Київської  обл.

3.10 Макаронна  і  хлібопекарська. Представлена  по  всій  Україні. Найбільші  підприємства  зосереджені  у  великих  містах.

3.11 Кондитерська  промисловість. Одна  з  найбільш  розвинених  галузей  в  Україні. Має  експортний  потенціал. Дуже  динамічно  розвивається. Присутній  потужний  іноземний  інвестор. Досить  багато  виробників. Найкрупніші  з  них – корпорація  Рошен (Київ  (ф-ка  ім. Карла  Маркса), Житомирські  ласощі, Вінниця  і  Маріуполь. компанія  Крафт  Фудз  Україна  (Тростянець Сумської  обл (Шоколадна  ф-ка  “Україна”), Київ – ТМ  “Корона”, “Мілка”, чіпси  “Люкс”  та  інші), компанія  “Конті” (Донецьк, Київ), компанія  АВК (Донецьк, Чернівці). Корпорація  “Світоч-Нестле”(Львів).

3.12 Лікеро-горілчана. Високорозвинута  галузь. Має  експортний  потенціал. Як  сировину  використовує, як  правило, пшеничний  спирт  та  артезіанську  воду. Відзначається  високою  якістю  продукції. Великі  об’єми  сировини – в  Україні  наявні  близько  100  спиртових  заводів. Найвідоміші  бренди – “Nemiroff” (Немирів  вінницької  обл), “Хортиця” (Запоріжжя), “Златогор” (Золотоноша Черкаської  обл)  та  інші. Взагалі, виробників  і  торгових  марок  цієї  продукції  дуже  багато.

3.12  Пиво-безалкогольна  промисловість. Ця  галузь  досить  потужно  розвивається  в  Україні, за  часи  незалежності  сформовані  нові  бренди, галузь  має  експортний  потенціал. Але  за  2013  рік  виробництва  пива  зменшилось  на  8%  і  тенденція  до  зниження  зберігається. Це  пояснюється  конкуренцією  з  боку  імпортної  продукції  та  насиченням  внутрішнього  ринку. Виробництво  пива  в  Україні  підтримується  іноземними  інвестиціями. На  ринку  пива  присутні  компанії  Efes, Carlsberg Ukraine, САН  інБев  Україна  та  інші. У  безалкогольному  сегменті  на  ринку  України  присутня  Coca-Cola. Основними  центрами  виробництва  цієї  продукції  є  Київ (ТМ  Оболонь  і  Росинка), Чернігів, Львів, Харків, Дніпропетровськ (ТМ  Біола), Миколаїв  (ТМ  Янтар  і  Сандора), Радомишль Житомирської  області  та  інші.

3.13 Виноробна. Переживає  кризові  явища  через  дефіцит  виноградної  сировини. Вітчизняні  виробники  імпортують  винний  концентрат  переважно  з  Молдови. Тому  якість  вітчизняних  вин  не  завжди  відповідає  європейським  стандартам. Виробників  багато, як  і  торгових  марок. Найбільші  центри  виробництва – Ужгород (коньячний  завод), Бучач Тернопільської  обл (коньячний  завод), Київ (ігристі  вина, ТМ  КЗШВ), Артемівськ Донецької  обл (ігристі  вина), Коблево Миколаївської  обл, Одеса (коньячний  завод), Коктебель (коньяки  та  вина)  та  багато  інших.

3.14 Тютюнова. Спостерігається  зменшення  виробництва  і  зменшення  іноземних  інвестицій. На  ринку  присутні  іноземні  інвестори, використовується  в  основному  американська  сировина. Найбільші  виробники - ЗАТ Japan Tobacco International Ukraine – Кременчук, British American Tobacco Ukraine – Прилуки Чернігівської  обл, Reemstma Ukraine (Німеччина) – Київ, Philip Morris Ukraine – Харків.

Контактна інформація

Ліцей "УНІВЕРСУМ"
Україна, 03035, Київ, провулок  Політехнічний, 3-а
Тел/факс : (044) 236-1976
e-mail: universum95@ukr.net